Ads Top

Nieuwe Podcast: hoe houden De Nieuwe Dijkbewakers Nederland droog?

Vanaf vandaag is een nieuwe podcastserie te beluisteren over wat er bij de Rijksoverheid achter de schermen gebeurt als in Nederland een hoogwatercrisis dreigt. De zesdelige serie ‘Werken voor Nederland: De Nieuwe Dijkbewakers’ begint met de signalering via weermodellen van de aanzwellende storm en eindigt bij evacuaties en het aanpakken van schade. 

Het verhaal is fictief maar de scenario’s zijn levensecht. De nagespeelde crisis geeft zo inzicht in het werk in de IT bij uiteenlopende rijksorganisaties.
 
Ruby, de grootste storm ooit in Nederland, komt op ons land af. Wat gebeurt er dan achter de schermen bij de Rijksoverheid? In deze podcastserie bezoekt presentator Jim Stolze zeven rijksorganisaties om te ontdekken wat het werk van de nieuwe dijkbewakers inhoudt. Van zware datamodellen feilloos laten draaien tot stormvloedkeringen bedienen, cyberaanvallen tegenhouden en digitale verzoeken voor hulpdiensten coördineren. Nederland draait op IT.
Jim Stolze stelt de vragen.

De podcast is gemaakt in samenwerking met presentator Jim Stolze en productiebureau Het Podcast Kantoor. Jim stelt de vragen die we allemaal hebben als het water voor onze kust begint te stijgen. Zo bezoekt hij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) waar hij samen met een veiligheidsmeteoroloog en architect de weermodellen bekijkt die aangeven hoe de storm aanzwelt. Met welke organisaties houden zij de vinger aan de pols? Hierna gaat Jim naar Rijkswaterstaat en vervolgens bewondert hij de Maeslantkering. Wanneer gaat deze imposante kering dicht? Hoe hoog moet het waterpeil stijgen?
 
Steeds duidelijker wordt dat zo’n ramp als deze aantrekkelijk kan zijn voor hackers. Aan het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) vraagt Jim hoe Nederland dit soort criminelen te slim af is. Als ons land dan toch onder water begint te lopen, reist Jim naar het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) om te horen hoe evacuaties georganiseerd worden. Tenslotte komt hij terecht bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en DICTU met de vraag hoe er wordt omgegaan met schade. Wat kunnen inwoners van getroffen gebieden doen als sommige zaken niet verzekerd blijken te zijn?
 
De podcastserie ‘Werken voor Nederland: De Nieuwe Dijkbewakers’ is vanaf nu te beluisteren via verschillende podcastapp. Meer informatie over de podcast is te vinden op: https://www.werkenvoornederland.nl/vakgebieden/icter-bij-de-rijksoverheid/podcast-werken-voor-nederland-de-nieuwe-dijkbewakers.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.