Ads Top

Eerste stap gezet in ophogen Galgeplaat en omliggende platen in Oosterschelde

Op 8 december 2022 tekenden Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland en Natuurmonumenten een samenwerkingsovereenkomst om de planuitwerking te starten voor het ophogen van de Galgeplaat in het Nationaal Park Oosterschelde.

Door zandhonger en toekomstige zeespiegelstijging worden de zandplaten in de Oosterschelde kleiner en de omliggende geulen ondieper. Hierdoor staat een belangrijk leefgebied van vogels en zeehonden onder druk. Om ervoor te zorgen dat de Galgeplaat en de omliggende platen ook in de toekomst voedsel zullen verschaffen voor vogels en rustgebied voor zeehonden kan blijven, is een zandsuppletie nodig.

In de planuitwerkingsfase onderzoekt men onder andere het bodemleven, de sterkte en stabiliteit van de Galgeplaat en de omliggende zandplaten en ontwerpen we verschillende mogelijkheden voor de suppletie.

De planuitwerkingsfase loopt tot en met 2024 en vormt de basis voor de uitvoering. We verwachten dat de uiteindelijke zandsuppletie van de Galgeplaat en de omliggende platen in het oostelijk deel van Nationaal Park Oosterschelde plaatsvindt in de periode 2026-2027.

Door de aanleg van de Oosterscheldekering is de dynamiek in de Oosterschelde veranderd. De snelheid waarmee het water in en uit de Oosterschelde stroomt is sterk afgenomen.

Met name tijdens stormen wordt zand van de zandplaten afgeslagen. Maar door de geringe dynamiek is het getij niet meer in staat om het zand terug op de platen, slikken en schorren te brengen. Beetje bij beetje kalven de zandplaten af. Dat noemen we zandhonger.



Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.