Ads Top

Rapport over Nationale Grondwater Reserves in Nederland

De komende decennia wordt een groeiende vraag naar drinkwater verwacht. Om ook in de toekomst aan de drinkwatervraag te kunnen blijven voldoen, hebben provincies Aanvullende Strategische Voorraden (ASVs) aangewezen. Dit zijn gebieden die ingezet kunnen worden om nieuwe winningen voor drinkwater te ontwikkelen waarbij rekening is gehouden met ontwikkelingen in de drinkwatervraag tot circa 2040.

NGRs zijn aanvullend op het huidige grondwaterbeschermingsbeleid en de ASVs. Het zijn diepe schone zoete en brakke grondwatervoorraden die als natuurlijk kapitaal dienen. NGRs kunnen in de toekomst mogelijk ingezet worden in geval van grootschalige en meerjarige crisissituaties waarbij de huidige bronnen onbruikbaar of ontoereikend zijn. In de verre toekomst kunnen NGRs mogelijk ook ingezet worden ten behoeve van de structurele drinkwatervoorziening.

Vanaf begin 2022 voeren Deltares en TNO een driedimensionale kartering uit van  grondwatervoorraden in de ondergrond van Nederland die in potentie geschikt zijn als NGR. Daarin wordt onder andere de geologische opbouw, de zoet-brak-zout grensvlakken en het ouderdom van het grondwater bekeken. Naast de 3D kartering wordt ook een inventarisatie gemaakt van huidig gebruik van die grondwatervoorraden en van (mogelijk toekomstig) reserveringen waarmee rekening gehouden moet worden bij de begrenzing van de NGRs en/of bij de ontwikkeling van eventueel beleid om de NGRs te beschermen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om gebieden die in het kader van de energietransitie mogelijkheden bieden om geothermie te ontwikkelen.

Omdat het grondwatersysteem een dynamisch systeem is, kijkt men ook naar de invloed van lange termijn ontwikkelingen op het grondwatersysteem (tijdshorizon 2100).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.