Ads Top

Het Nederlandse kustsysteem toekomstbestendig maken

Om betere voorspellingen te kunnen maken gaat een groot consortium onder leiding van de Universiteit Utrecht de komende zes jaar modellen en tools ontwikkelen. Onlangs werd bekend gemaakt dat hun project WadSED vanuit financieringsinstrument Perspectief van NWO 2.8 miljoen euro krijgt toegekend.

Om het systeem beter te begrijpen moeten we patronen gaan herkennen en meten in de huidige datasets. Bijvoorbeeld patronen van verplaatsende geulen en zandbanken. Daarmee kunnen we een nieuw model bouwen voor voorspellingen, dat is te gebruiken door zowel managers als door wetenschappers. Fundamentelere wetenschap krijg je niet, en tegelijkertijd heeft het project direct impact: hoe gaaf is dat?

Als het project klaar is, hoopt het consortium dat we slimmer omgaan met zand en slib in het huidige beheer van de vaarwegen, waardoor onze kust veiliger blijft als de zeespiegel gaat stijgen, en de natuur daarbij gezond blijft. Beleidsmakers worden voorzien van handvaten voor effecten van ingrepen en van klimaatverandering.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.