Ads Top

Droogte en hitte helpen exotische planten ontsnappen uit de stad

In nieuw onderzoek tonen wetenschappers van de universiteiten van Luik en Antwerpen aan dat Belgische steden andere uitheemse plantensoorten herbergen dan het platteland.

Die stedelijke soorten komen typisch uit warme en droge inheemse klimaten en zijn beter aangepast aan droogte en hitte. Door zomers als de huidige zouden soorten zoals de hemelboom wel eens overal kunnen gaan domineren.

Het is al lang duidelijk dat het in de stad warmer is dan op het platteland. We noemen dit verschijnsel het "stedelijk hitte-eiland"-effect. De grote hoeveelheden geplaveide oppervlakken in de stad absorberen overdag veel warmte.

De indeling van de gebouwen vormt bovendien 'stedelijke canyons' met verminderde windsnelheid, die gemakkelijk warmte vasthouden. Die warmte wordt geaccumuleerd door de zon, maar ook door menselijke activiteiten zoals airconditioners.

Tot voor kort waren bomen van warmere origine noodgedwongen beperkt tot de stad, omdat de klimatologische omstandigheden op het platteland gewoon niet geschikt waren. Nu onze zomers echter steeds droger en warmer worden, maar ook onze winters niet meer zo koud zijn, breiden de juiste omstandigheden voor hun ontwikkeling zich uit.Daardoor neemt de kans toe dat deze stedelijke exoten, zoals de hemelboom of de Anna Pauwlonaboom, ook op het platteland meer en meer aanwezig zullen zijn. Die verspreiding kan dan ten koste gaan van de inheemse biodiversiteit op het platteland, die toch al verzwakt is door droogte en hittegolven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.