Ads Top

Innovatieve plantenbak zorgt voor meer leven in Zuid-Hollands vaarwater

De provincie Zuid Holland installeert samen met startup ReefSystems plantenbakken op de kale, stalen damwanden van enkele vaarwegen om zo de biodiversiteit te vergroten.

De waterplanten trekken insectenlarven, waterslakken en andere waterdiertjes aan. Dat trekt weer vissen aan. Bovendien kunnen zij schuilen tussen de planten en er zich voortplanten. De eerste bakken zijn geplaatst in de Gouwe en de Otwegwetering in Boskoop.

ReefSystems ontwikkelde het concept voor de plantenbakken in samenwerking met stadsecologen, vismigratiespecialisten en vaarwegbeheerders. Stalen damwanden zijn erg onaantrekkelijk voor beesten en omdat de constructies vaak kilometers lang zijn is de impact hiervan enorm. Als een vis langs een kale damwand zwemt is er weinig te beleven, maar door de groei van waterplanten wordt er onder water een levendige, groene aquawand gecreëerd, zegt Max Dijkstra van ReefSystems. Samen met Jesse de Bont startte hij het bedrijf om een positieve verandering in gang te zetten voor de natuur.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.