Ads Top

Google koelt datacenter Eemshaven met oppervlaktewater

Google gaat industrieel water uit oppervlaktewater gebruiken voor de koeling van de servers in haar datacenter in Eemshaven. Dit kan nu dankzij de aanleg van een nieuwe industriële waterzuivering en nieuwe transportleidingen door het Waterbedrijf Groningen en North Water, ondersteund door Google met een investering van ruim 45 miljoen euro.

De nieuwe waterleiding stelt Google en andere bedrijven in de regio in staat om nog duurzamer te opereren. Als volgende stap gaan we onderzoeken hoe we afvalwater kunnen behandelen en gebruiken om het datacenter te koelen.

In het datacenter in de Eemshaven gebruikt men water om de temperatuur van de apparatuur en servers te regelen. De watercapaciteit om warmte af te voeren is tot 24 keer hoger dan bij lucht, wat betekent dat er significant minder energie wordt verbruikt. In het gesloten systeem circuleert het water zo vaak mogelijk door leidingen met een continue stroom. Het open systeem maakt gebruik van koeltorens om de temperatuur van het gesloten systeem te verlagen. Door gebruik te maken van deze recirculerende koelsystemen kunnen we het waterverbruik met meer dan 50% verminderen ten opzichte van de alternatieve methode van eenmalige koeling.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.