Ads Top

'Tijd dat we kweekvis serieus gaan nemen'


De kweekvisindustrie zit in de lift, maar dat succes brengt uitdagingen en schept ook verantwoordelijkheid. Dit zeggen wetenschappers, waaronder Simon Bush, professor Environmental Policy aan Wageningen University & Research. Deze en andere bevindingen zijn deel van een uitgebreid en mondiaal onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De kweekvis sector is enorm gegroeid, maar is lang gebukt gegaan onder een slechte naam. Het is een sector die onderschat is.

Maar Bush ziet bij deze groei ook veel gevoelige punten opdoemen. 'We moeten werken aan certificering, maar ook kijken naar de rol van de overheden en de industrie zelf. Hoe gaan deze partijen samenwerken aan betere productie, maar ook bijvoorbeeld aan meer duurzaam voedsel voor de kweekvissen. Dit kan vismeel zijn of groentenolie, soja of zelfs insecten. Waar komt dat voer vandaan? Wat is daarvan de impact op het milieu? Maar ook, hoe gaan we om met visziekten, gebruiken we niet teveel medicijnen en wat doet de kweek met het milieu. Dat alles vraagt om afspraken die de sector stimuleren om verder te verduurzamen.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.