Ads Top

Plaatsing 100e droogtestuw in de strijd tegen droogte

Waterschap Rijn en IJssel heeft recentelijk, in samenwerking met LTO(land en tuinbouw organisatie) Noord en agrariƫrs de 100e droogtestuw geplaatst in een watergang in de buurt van Lochem.

Droogtestuwen houden het water op watersysteem-niveau op een grotere schaal vast. En dat is wat waterschappen willen: water zo lang mogelijk vasthouden in plaats van wat we decennialang hebben gedaan, water zo snel mogelijk afvoeren. Elke druppel telt in de droge zomers waar we de afgelopen drie jaar mee te kampen hebben.

De aanleg van stuwen is het natuurlijke vervolg op de succesvolle actie van de duikerafsluiters, waar ruim 150 agrariƫrs aan mee deden. De opblaasbare ballen, die duikers in sloten afsluiten, zorgen ervoor dat boeren regenwater lokaal kunnen vasthouden in de kavelsloot. Zo is er een pakket aan maatregelen waarmee waterschap en agrariƫrs samenwerken aan de aanpak van droogte.

De eerste resultaten van de stuwen op perceelniveau zijn al zichtbaar. Boeren merken dat het grondwater op perceelniveau stijgt. Op het niveau van het watersysteem hebben droogtestuwen een duidelijk positief effect. Praktijkervaring wijst uit dat deze haarvaten van het watersysteem weerbaarder zijn geworden en een stukje van de oorspronkelijke sponswerking hebben teruggekregen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.