Ads Top

Riettransplantatie van Makkumer Noordwaard naar Vismigratierivier

In het project Versterken Friese IJsselmeerkust werken Provincie Fryslân, Rijkswaterstaat en it Fryske Gea samen aan onder meer Natura 2000 maatregelen.

Onderdeel hiervan is het uitgraven van droog riet op de Makkumer Noordwaard. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor waterriet. Het uitgegraven riet gaat vervolgens per schip naar de Vismigratierivier bij Kornwerderzand, ter versteviging van de oever.

Door oude sloten in het droge rietveld van de Makkumer Noordwaard weer uit te graven, kan het riet het water in groeien. Riet dat in het water staat, biedt meer bescherming aan dieren: vissen vinden hier een geschikte paai- en schuilplek en vogels een veilig broed- en foerageergebied.

Een speciale riettransplantatiemachine van Bagger- en Waterwerken Oosterwolde BV (BWO) steekt blokken riet uit van 1 bij 2 meter met een dikte van 0,5 meter. Een schip vervoert die blokken naar Kornwerderzand. Het overgeplante riet is sterker dan gezaaid of gestekt riet. Het kan beter tegen harde wind, hoge golven en wisselende waterstanden van het IJsselmeer. En watervogels vreten het minder aan. Hierdoor kan er een robuuste rietoever bij de Vismigratierivier ontstaan van 350 meter.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.