Ads Top

Noord-Bevelandse boeren meten water

Gemeente Noord-Beveland, Provincie Zeeland, Waterschap Scheldestromen en twintig Noord-Bevelandse agrariërs zijn gestart met het project ‘Boeren meten water’.

Doel van het project is om het zoutgehalte in het oppervlaktewater in beeld te brengen. Agrariërs meten dit zelf door het jaar heen. Op deze wijze wordt een grote hoeveelheid aan gegevens over de verziltingssituatie tot in de haarvaten van het oppervlaktewatersysteem verzameld. Dit vergroot de watersysteemkennis over zoet water op Noord-Beveland. Daarnaast is de verwachting dat de deelnemers meer zicht krijgen op de (on)mogelijkheden om een robuuste zoetwatersituatie te creëren.

Het project duurt twee jaar en is één van de projecten vanuit het Zeeuws Deltaplan Zoet Water. Gemeente Noord-Beveland is opdrachtgever voor het project, dat in totaal zo’n 45.000 euro kost. Waterschap en Provincie leveren beiden een financiële bijdrage.

Gedurende twee jaar meten de boeren met regelmaat en op vaste plekken de geleidbaarheid van het slootwater. Elke meting wordt meteen opgeslagen in een centrale database die via internet vrij toegankelijk is. De gegevens verschaffen hopelijk een nauwkeuriger inzicht in de variatie van zoutgehaltes van het slootwater en bieden mogelijk houvast voor het nemen van maatregelen om de beschikbaarheid van zoet water te verbeteren. De opgedane kennis kan watergebruikers in staat stellen om extra maatregelen te treffen. Te denken valt aan het plaatsen van stuwen op plekken waar zoute sloten uitmonden in zoete sloten, of het opslaan van zoet slootwater.

In Zeeland loopt op Schouwen-Duiveland een vergelijkbare een pilot onder de naam ‘Natuurlijk Zoet’.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.