Ads Top

Klimaatverandering beïnvloedt rivieren

De watervolumes in rivieren zijn de laatste decennia wereldwijd sterk veranderd. Een internationaal onderzoeksteam waaronder klimaatwetenschapper Wim Thiery van de Vrije Universiteit Brussel heeft nu kunnen aantonen dat het niet water- en landbeheer is, maar de klimaatverandering die daarin op wereldvlak een doorslaggevende rol speelt. De studie is daarmee de eerste, die dit met meetgegevens aantoont.

Het team heeft gegevens van 7.250 meetstations wereldwijd geanalyseerd en kon vaststellen dat de hoeveelheid water die rivieren vervoeren tussen 1971 en 2010 sterk is veranderd.

Sommige regio's zijn droger geworden, zoals het Middellandse Zeegebied of het noordoosten van Brazilië, terwijl elders de rivierdebieten zijn toegenomen, zoals bijvoorbeeld in Scandinavië.

Rivierdebieten zijn een belangrijke indicator voor de waterbronnen die ter beschikking staan van mens en milieu. Hoeveel water regionaal beschikbaar is, hangt ook af van andere factoren, zoals de rechtstreekse ingrepen in de waterhuishouding of het landgebruik. Wordt bijvoorbeeld water afgetakt voor irrigatie, gereguleerd via stuwmeren of worden bossen gerooid en worden in de plaats daarvan monoculturen verbouwd, dan kan dat ook het debiet in rivieren veranderen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.