Ads Top

Wereldwijd meer afvalwater gezuiverd, maar cijfers in ontwikkelingslanden nog steeds laag

Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Utrecht en de United Nations University, laat zien dat ongeveer de helft van het wereldwijde afvalwater wordt gezuiverd terwijl dit aandeel eerder geschat werd op slechts 20 procent.

Ondanks deze veelbelovende nieuwe schatting waarschuwen de auteurs dat de cijfers in ontwikkelingslanden nog steeds erg laag zijn. Het onderzoek en de bijbehorende dataset zijn gepubliceerd in het tijdschrift Earth System Science Data.

De auteurs van het onderzoek schatten de hoeveelheden productie, inzameling, behandeling en hergebruik van afvalwater in door middel van nationale statistieken van verschillende databronnen.

Wereldwijd wordt jaarlijks zo’n 359 miljard kubieke meter afvalwater geproduceerd. Dat is ongeveer even veel als 144 miljoen Olympische zwembaden. Zo’n 48 procent van dat afvalwater wordt niet gezuiverd. Dat is veel lager dan de 80 procent waar men tot nu vaak van sprak.

De grootste horde, vooral in ontwikkelingslanden, is het gebrek aan financiële middelen om infrastructuur voor de opvang en zuivering van afvalwater te bouwen. Vooral geavanceerde zuiveringstechnieken zijn daar onbetaalbaar. De onderzoekers noemen een aantal creatieve manieren om afvalwater te hergebruiken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.