Ads Top

De Noordzee als kraamkamer voor onderwaternatuur

Op 12 kilometer voor de kust van Scheveningen dobbert de verbouwde kotter Aquila. Aan boord is een team van marien biologen druk bezig met het plaatsen van oesterkooien en kunstriffen.

Met het project ‘De Rijke Noordzee  externe link’ proberen zij de biodiversiteit in de Noordzee te vergroten.

Hoognodig, blijkt uit de eerste beelden  externe linkvan de Nederlandse zeebodem, gemaakt met een grotendeels zelfgemaakte installatie van pvc-buizen, een zaklamp en een GoPro. Afgezien van een wazige zeester is het vooral een kale en onbewoonde omgeving. Zal dit initiatief hier verandering in brengen?

Het onderzoeksgebied ligt in een windpark, volgens de onderzoekers dé toekomstige plek voor natuurherstel en natuurontwikkeling in de Noordzee.

Op deze plek heeft North Sea Farmers externe linkeen gebied van zes vierkante kilometer afgezet, de zogenoemde Offshore Test Site. Hier vindt onderzoek plaats naar het opwekken van duurzame energie met drijvende zonnepanelen en naar duurzame zeewier- en mosselteelt. En sinds maart  externe linkdus ook naar de ontwikkeling naar onderwaternatuur en de terugkeer van oesterbanken.

Om dit te bewerkstelligen zijn er twee oesterkooien en vier kunstriffen geplaatst. De kunstriffen zijn gemaakt naar een prijswinnend ontwerp van het Britse ARC Marine  externe linken bestaan uit grote betonnen blokken met gaten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.