Ads Top

Water Zuid-Hollandse eilanden langzaam steeds schoner

Het water in de sloten, singels en plassen op de Zuid-Hollandse eilanden wordt langzaam steeds schoner. De uitgevoerde maatregelen dragen hieraan bij. Ook zien we dat we de tijd moeten nemen voor waterkwaliteitsverbetering. Maatregelen laten pas na langere tijd hun optimale effect zien.

Met dit voortschrijdende inzicht toetsen we ook regelmatig of de maatregelen die zijn bedacht ook  effect zullen hebben. In 2015 heeft het waterschap vijftien KRW maatregelen uitgevoerd en zeven prioritaire knelpunten opgelost. Bovendien gaan we 2 maatregelen niet meer uitvoeren.

In 2015 is in totaal ongeveer 60% van de geplande maatregelen voor de kaderrichtlijn water uitgevoerd. Er is bijvoorbeeld gebaggerd in de zijtakken van de Waal (Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht). De bovenste dikke laag bagger is verwijderd en planten krijgen nu weer de kans er te groeien. Planten zijn een belangrijke en dragen ook bij aan een betere waterkwaliteit door opname van stoffen.

Er zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd langs de Waal (bij Ridderkerk), de Betjesweg (Hellevoetsluis) en de Rijksstraatweg (in Brielle). Door in de sloot een flauw aflopende oever aan te leggen, creëren we een goede leefomgeving voor een grotere variëteit aan waterplanten en –dieren.
Een ander voorbeeld is de realisatie van een doorspoelsysteem in de wijk Paddewei (Barendrecht). Door het verleggen en vergroten van duikers, verbindingsbuizen tussen twee sloten, wordt de waterdoorstroming verbeterd. Ook hiermee verbetert de waterkwaliteit.

Deze en andere resultaten staan in ‘Waterwerken 2015’ van waterschap Hollandse Delta. In deze rapportage meldt het waterschap hoe ver het staat met het bereiken van de doelen. De doelen die het waterschap op lange termijn wil bereiken staan in het Waterbeheerprogramma.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.