Ads Top

Regenwaterbier: een geschenk uit de hemel

Bij het nadenken over het rainproof maken van Amsterdam, kwam Joris Hoebe op een idee. Regenwaterbier. De eerste voorraad van 1000 liter is al uitverkocht en nu zit hij met een ander probleem. Waar haalt hij zo snel meer regenwater vandaan?

Door de klimaatverandering en de toenemende bebouwing heeft de stad moeite met het absorberen van regenwater. Fikse buiten zorgen voor overlast en schade. Joris Hoebe werkte voor MediaLAB Amsterdam aan het rainproof maken van de stad en brouwde thuis zijn eigen bier. Daar is veel water voor nodig. Vier tot vijf liter voor een liter bier. Zo kwam hij op het idee om bier te brouwen van regenwater: Hemelswater.

Is dat niet smerig, regenwater? Joris: “De meeste viezigheid komt door bijvoorbeeld de daken waar het water terechtkomt. Over het algemeen is het vrij zacht water omdat er geen kalk of mineralen inzitten. Om het echt te zuiveren werken we samen met een bedrijf dat, heel toevallig, ook Hemel(s)water heet en mechanische filters maakt. Daarna is het water helemaal schoon. Bovendien is het brouwproces zelf ook nog een vorm van zuivering ”

Het idee van bier uit regenwater is niet nieuw, want in de middeleeuwen werd bier ook vaak van regenwater gemaakt. “Brouwerijen zaten vaak naast kerken en kathedralen. Vanwege de enorme daken. Ik heb zelfs de theorie dat daardoor ook de traditie van brouwerijen bij kloosters zijn ontstaan. Grote gebouwen die als opvangplek voor regenwater fungeerden.”

Na een regenachtig weekend trok hij met een tank met 1000 liter regenwater van het MediaLAB aan de Wibautstraat naar Brouwerij De Prael aan de Oudezijls Voorburgwal. “Net als wij, heeft de Prael een maatschappelijke missie. Ze bieden werk aan mensen met een psychiatrische achtergrond.” Zo ontstonden de eerste drieduizend flessen Hemelswater. Code Blond is de naam, een knipoog naar de weercodes van het KNMI.

De eerste voorraad was snel op. Nu is het vooral zoeken naar mogelijkheden om het regenwater goed te kunnen verzamelen. En zo de stad nog beter rainproof te maken. “We verzamelen nu op het dak van het Volkshotel aan de Wibautstraat. Tegen horecaondernemers zou ik willen zeggen: vang regenwater op en breng het langs. Dan maken wij een biertje voor je.”

Vanuit Hemelswater ontstaan weer nieuwe ideeën. Bijvoorbeeld om het graan en de hop te kweken in de stad en zo groene daken te creëren. Ook dat is weer een oplossing voor overvloedig regenwater. Van het bezinksel uit het brouwproces, de bierbostel, werd met bakkerij Hartog brood gebakken: Hemelswaterbierbrood. Voor Joris is Code Blond niet alleen lekker bier, maar ook het begin van een goed gesprek. “De mooiste manier om het verhaal van rainproof te vertellen.”

1 opmerking:

  1. Ha, fun! En je moet maar op het idee komen. Toffe aanpak waar niet alleen de menen die wel een biertje lusten wat aan hebben maar ook mensen die het niet redden in onze loei harde maatschappij. Met andere woorden: pracht initiatief!

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.