Ads Top

Vitens wil drinkwatertarieven bevriezen tot 2017

Klanten van Vitens gaan het komende jaar hetzelfde betalen voor het drinkwater. Dat hebben de aandeelhouders op woensdag 11 december besloten. De gemiddelde jaarnota van een klant van Vitens blijft in 2014 daarmee 124 euro exclusief alle belastingen (circa 150 euro inclusief de belastingen). Mocht de Eerste Kamer bij de behandeling van het Belastingplan 2014 instemmen met de nieuwe belastingmaatregelen die gaan gelden voor kraanwater, dan betekent dat een gemiddelde rekening in 2014 met bijna 20 euro stijgt naar jaarlijks 170 euro.
Vitens is teleurgesteld over het besluit van het Kabinet. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om het drinkwater voor iedereen betaalbaar te houden. Ondanks de inflatie zijn de prijzen van het drinkwater sinds 2008 niet verhoogd. Vitens kan de tarieven bevriezen doordat het bedrijf efficiënter is gaan werken en sterker in is gaan zetten op onder meer innovatie, wat een kostenverlagend effect heeft. Vitens wil hiermee duidelijk uit de pas lopen met het huidige economische klimaat waar de klanten mee te maken hebben.
Vitens heeft op de aandeelhouders verder uitgesproken de tarieven tot 2017 gelijk te houden en geen inflatiecorrectie toe te passen. Bij de tariefsbepaling is als uitgangspunt genomen dat Vitens het beste drinkwater wil leveren tegen de laagste maatschappelijke kosten. De verhoging van de belasting zorgt er echter voor dat het tarief voor klanten van Vitens in 2014 fors stijgt.
De Eerste Kamer behandelt het Belastingplan 2014 op 16 en 17 december en stemt dan naar alle waarschijnlijkheid in met de nieuwe belastingmaatregelen op water. In 2014 zal de prijs van kraanwater dan voor 30 procent uit belastingen bestaan. De overheid gaat vanaf 1 januari 2014 het waterverbruik belasten met een gestaffeld tarief. Het tarief voor kleinverbruik (tot 300 m³) wordt verdubbeld (33 cent per m³). Voor het gebruik groter dan 300 m³ worden de tarieven volgens een degressieve lijn gematigd. Dit moet de schatkist vanaf 2014 € 205 miljoen euro per jaar gaan opleveren.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.