Ads Top

HydroChip genomineerd voor Waterinnovatieprijs 2013

De HydroChip, een concept ontwikkeld door TNO in samenwerking met STOWA, Vitens, Waternet en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, is genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2013 in de categorie ‘Schoon Water’. Met deze innovatieve, op DNA-technologie gebaseerde methode, is de biodiversiteit en daarmee de ecologische kwaliteit van oppervlaktewater snel, betrouwbaar en relatief goedkoop te bepalen.
Een goede kwaliteit oppervlaktewater is van levensbelang voor de drinkwaterproductie, de recreatieve sector, en de flora en fauna. Op veel plaatsen staat de waterkwaliteit echter onder druk, door eutrofiëring (overmatige belasting met voedingsstoffen afkomstig uit de landbouw), peilbeheer, harde oeverbeschoeiing en chemische verontreiniging. Kwaliteitscontrole gebeurt vooralsnog via lichtmicroscopische analyse op de aanwezigheid van kiezelalgen, ook wel diatomeeën genoemd. Dat is duur, tijdrovend en zeer specialistisch werk. Analyse vindt wegens capaciteitsgebrek vaak pas een half jaar na monstername plaats.
Met de HydroChip kunnen watermonsters in de toekomst direct na afname snel, betrouwbaar en tegen relatief lage kosten worden getest. Waterkwaliteitsbeheerders krijgen hiermee een instrument in handen om slagvaardig op te treden, bijvoorbeeld in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Zwemwaterrichtlijn. De HydroChip geeft aan welke algen aanwezig zijn in het monster en in welke hoeveelheden. Deze informatie wordt vertaald naar een kwaliteitswaardering voor het onderzochte ecosysteem. Op de chip bevinden zich soortspecifieke stukjes DNA van de in Nederland meest voorkomende algen. Bij aanwezigheid van deze soorten in het watermonster vindt een match plaats met soortspecifieke stukjes DNA op de chip.
De HydroChip wordt binnen een EU LIFE project verder ontwikkeld tot een product dat klaar is voor de waterschappen in Nederland. Op termijn volgen er ook internationale toepassingen, bijvoorbeeld voor oppervlaktewater in Zwitserland.
De Waterinnovatieprijs, een initiatief van de Unie van Waterschappen, richt zich op innovaties die de hoofdtaken van de waterschappen raken: droge voeten, schoon water, voldoende water en water in de buurt. In 2013 waren er 121 inzendingen. De prijsuitreiking vindt plaats op 10 december in Fort Voordorp te Groenekan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.