Ads Top

Kraanwater Dronten duurder door gemeentelijke heffing

Inwoners van de gemeente Dronten gaan fors meer betalen voor kraanwater. De gemeente Dronten heeft besloten de omstreden Precario belasting te heffen over kabels en drinkwaterleidingen die in de grond van de gemeente liggen. De rekening gaat hierdoor met € 15,86 per jaar omhoog.

Vitens, ‘s lands grootste waterbedrijf, is tegen de heffing van de gemeente.

Vitens heeft op bestuurlijk niveau getracht de gemeente Dronten op andere gedachten te brengen, maar zonder resultaat. Dronten is daarmee, na Zeewolde en Lelystad, de derde gemeente in Flevoland die overgaat tot het heffen van de Precario belasting. Opmerkelijk is dat onder meer Dronten in 2005 nog heeft geprobeerd, zonder succes, de plannen van Zeewolde om Precario te gaan heffen tegen te houden. In een brandbrief uitte de gemeente destijds haar zorgen in de hoop Zeewolde op andere gedachten te brengen. De gemeente Dronten was bezorgd dat de belasting direct of indirect ook doorberekend zou worden aan de klanten in haar gemeente.

In lijn met deze afspraken gaan klanten buiten de gemeente Dronten niet meebetalen aan deze gemeentelijke heffing. Vitens betreurt het dat klanten van Vitens  via een gemeentelijke maatregel worden geraakt in hun portemonnee. Vitens pleit bij de landelijke politiek voor afschaffing van precario op waterleidingen. Precariobelasting is een indirecte en onzichtbare belasting voor de burger, die door de gemeente ongelimiteerd kan worden verhoogd en die de transparantie van de overheidsfinanciën vertroebelt. Vitens vindt het ongewenst dat gemeenten aanzienlijke bedragen in rekening brengen bij hun burgers via de nota’s van nutsvoorzieningen.

Ondanks het feit dat de Tweede Kamer heeft besloten precariobelasting op waterleidingen af te willen schaffen, heeft Minister Plasterk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en koninkrijkrelaties (BZK) nog geen wetsvoorstel tot afschaffing van precario van nutsbedrijven naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit betekent weer uitstel van de afschaffing van precariobelasting op drinkwaterleidingen, waar de Tweede Kamer al sinds 2004 om vraagt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.