Ads Top

Besparing van drinkwater en energie mogelijk door on-line bewaking Legionella preventie systemen

Donderdag heeft op de WaterCampus Leeuwarden in het kader van het Fryslân Fernijt innovatie programma een workshop over Legionella preventie plaatsgevonden. Hierbij is een totaalconcept voor de bewaking van Legionella preventie met behulp van koper en zilver ionisatie en daaraan gekoppelde sensoren gepresenteerd. Holland Water Technology BV heeft dit concept in samenwerking met GeoConnect, Bright Spark, Xigna BV en het Centre of Expertise Water Technology ontwikkeld. De praktijk van de regelgeving is echter weerbarstig.
Gedeputeerde economische zaken Hans Konst van de Provincie Fryslân benadrukte in zijn openingswoord dat ‘slimme mensen’ hebben samengewerkt op het grensvlak van watertechnologie, sensortechnologie en gezondheid om dit project tot een succes te maken. Het project levert direct werkgelegenheid op in Fryslân. Niet alleen voor kennisinstellingen maar ook voor bedrijven. Het concept wordt vanuit de vestiging van Holland Water Technology in Drachten verder op de markt gebracht. Het feit dat nog steeds enkele tientallen patiënten per jaar overlijden aan de gevolgen van een Legionella besmetting onderstreept nog eens het belang van het project. Tijdens de workshop hebben de verschillende projectpartners hun (technische) bijdrage aan het project toegelicht.
Met behulp van het ontwikkelde concept kan enerzijds een effectieve Legionella bestrijding worden gerealiseerd en anderzijds de uitvoeringseisen van het thermisch beheersconcept worden verlaagd. Hierdoor kan water en energie worden bespaard, waarbij de kwaliteit van de preventie wordt behouden of zelfs verbeterd. Door het gebruik van sensoren wordt het mogelijk continu de werking van de installatie te garanderen. Bovendien kan door de biofilm te meten in het systeem, het risico op (her)groei van Legionella beoordeeld worden. Dit betekent een aanzienlijk verbetering ten opzichte van de huidige situatie waarbij de werking van de installatie door middel van laboratorium analyses van koper en zilver enerzijds en Legionella anderzijds moet worden gecontroleerd. Deze analyses laten enkele dagen op zich wachten, terwijl op basis van online gegevens een continue bewaking mogelijk wordt.
Deze technologie wordt onder andere toegepast in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen, in die gevallen waar het zogenaamde thermisch beheersconcept onvoldoende effectief is. De technologie wordt ook toegepast in gesloten watersystemen, waar water wordt gerecirculeerd, zoals koel- en proceswatersystemen.
Een belangrijk aandachtspunt is nog de regelgeving: op dit moment is het nog zo dat verlagen van het thermisch beheersconcept wettelijk niet toegestaan is. Dit is volgens de projectpartners bij een goed functionerende en bewaakte installatie wel mogelijk en verantwoord. Een verzoek om dit wettelijk te regelen is al geruime tijd in behandeling bij de Rijksoverheid. Om de besluitvorming waar mogelijk te versnellen wordt dit onderwerp meegenomen in de Green Deal Fries Bestuursakkoord Waterketen die de Provincie Fryslân samen met waterketenpartners met de Rijksoverheid heeft afgesloten.

 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.