Ads Top

Start ontwikkeling beekdal en stadsmoeras Hoensbroek

Een dezer dagen heeft de starthandeling plaatsgevonden voor het project ‘Herinrichting Geleenbeekdal en stadsmoeras Hoensbroek'. Voorzitter Jan Schrijen (Waterschap
Roer en Overmaas), deputé Patrick van der Broeck, wethouder Barry Braeken (gemeente Heerlen) en wethouder Funs Pluijmaekers (gemeente Nuth) onthulden samen het bouwbord van het project.
Met de onthulling van het bouwbord werd feestelijk stilgestaan bij het behalen van een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het Geleenbeekdal waar dit project een onderdeel van uitmaakt. De uitvoering van dit project is mede mogelijk gemaakt door een ruime subsidie van de Provincie Limburg en de Europese Unie.
De ontwikkeling in het beekdal en stadsmoeras van Hoensbroek is onderdeel van de visie ‘Corio Glana' die het Geleenbeektracé van Heerlen (Corio) tot Geleen (Glana) omhelst. Aan dit ruim 20 km lange traject zijn
verschillende landschappelijke ontwikkelprojecten gepland in zes verschillende gemeenten. Onlangs is in de gemeente Sittard-Geleen een traject van 800 meter beek- en c.a. 6 ha landschapherstel gerealiseerd.
Op dit moment zijn zeven projecten in voorbereiding die de komende drie jaar uitgevoerd zullen worden. Waterschap Roer en Overmaas werkt hierbij nauw samen met de gemeenten Voerendaal, Heerlen, Nuth, Schinnen, Beek en Sittard-Geleen, VVV Zuid-Limburg, Natuurmonumenten en de Provincie Limburg.
Het plangebied strekt zich uit van het kasteel Hoensbroek via het dal van de Geleenbeek tot de Naanhof in de gemeente Nuth. Aan de zuidzijde vormt de spoorlijn Heerlen-Geleen en de A76 de plangrens. Het projectgebied omvat 2, 9 km beekherstel en10,5 hectare nieuwe natuur. De werkzaamheden zullen in de eerste helft van 2014 starten en zullen ongeveer een half jaar in beslag nemen. De realisatie van het project draagt onder andere bij aan een aantrekkelijker en beter toegankelijk uitloopgebied voor wandelaars, uitbreiding van het fietspadennetwerk, een toename van de ecologische betekenis van de beek, herstel van karakteristieke landschapselementen, natuurontwikkeling en realisatie van de ecologische hoofdstructuur.
Voorafgaand aan de werkzaamheden worden de omwonenden en geïnteresseerden door middel van een informatieavond nader geïnformeerd over de werkzaamheden en het eindbeeld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.