Ads Top

Schultz: 'nHWBP is begin van nieuw waterhoofdstuk'

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft woensdag 12 juni de eerste programmering in ontvangst genomen van het nieuwe Hoogwaterbeschermingsprogramma.Rijkswaterstaat en de samenwerkende waterschappen gaan vanaf 1 januari 2014 aan de slag om dijken en sluizen, stuwen, gemalen aan te pakken die in de laatste landelijke toetsronde werden afgekeurd. In de periode tot en met 2019 worden de versterkingen gestart voor 180 kilometer dijk, in 32 projecten verspreid over het land.
Minister Schultz: "We staan aan het begin van een nieuw waterhoofdstuk. Niet alleen zijn vanaf nu het Rijk en de waterschappen samen verantwoordelijk en betalen ze beide de helft van de kosten. Ook is een aanpak ontwikkeld om met de beschikbare middelen de meeste veiligheid te bieden: gebieden met de grootste risico’s in aantallen slachtoffers en economische schade worden als eerste aangepakt."
Samen met Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, overhandigde dijkgraaf Jan Geluk de minister op een werkconferentie in Utrecht een kaart van Nederland met daarop de geplande werkzaamheden van de komende jaren. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de ministerraad.
Minister Schultz: "Dat was het uitgangspunt bij het Bestuurakkoord Water en deze programmering is daarvan het resultaat. Samenwerking in de waterketen is nu echt in gang gezet met 60 samenwerkingsverbanden. Er is een trendbreuk ingezet in het beheersen van de kosten. Ik heb daar grote waardering voor."
In 2011 vond de derde landelijke toetsing plaats van primaire waterkeringen, de keringen die Nederland beschermen tegen overstromingen vanuit de Noordzee, de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer. Veel keringen moeten worden aangepast aan zwaardere eisen die bijvoorbeeld de klimaatverandering stelt aan de bescherming tegen hoogwater. De dijken en kunstwerken worden opgeknapt zodat ze Nederland de komende decennia goed beschermen.
Minister Schultz spoorde de toehoorders in de Jaarbeurs aan om meer werk te maken van innovatie. Het gaat om projecten die veel geld kosten en de middelen zijn beperkt. Ook wees de minister op het dreigende arbeidstekort in de sector. In 2020 zijn er naar schatting 40.000 vacatures.
Minister Schultz: "We moeten jongeren verleiden naar een baan in de waterbranche. Het is een prachtig vak. Veelzijdig en veel carrièremogelijkheden, ook in het buitenland."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.