Ads Top

Is het tij nog te keren voor het koraal in Caribisch Nederland?

Het gaat niet goed met de koraalriffen in het Caribisch gebied. In 50 jaar tijd is het koraal met meer dan 50 procent afgenomen. De oorzaken zijn divers en vragen om een regionale en wereldwijde aanpak. Toch blijkt uit een recente expeditie van Wageningen Marine Research (WMR) dat ook lokale maatregelen het koraal meer veerkracht kunnen geven. ‘Vervuiling op bepaalde “hotspots” aanpakken, maakt al verschil', zegt koraalonderzoeker Erik Meesters.

Het Nederlandse Caribische eiland Bonaire is omgeven door koraalriffen. Aan de westkant, waar de zee rustig is en ook alle toeristen verblijven, heeft wetenschapper van Wageningen University & Research (WUR) Erik Meesters al jaren een goed beeld van de toestand van het koraalrif. Maar de onderzoeker tropische mariene ecologie wilde ook het koraal aan de andere kant in kaart brengen.

In het voorjaar van 2024 lukte het eindelijk om met een geschikte boot en onder de juiste weersomstandigheden uit te varen naar de oostkant van Bonaire.

Wereldwijd staan koraalriffen onder grote druk. De langzaam groeiende poliepjes zijn voor hun energievoorziening afhankelijk van eencellige algen die in het weefsel van de koralen wonen. Zonder algen houden koralen het niet lang vol. Andere soorten algen kunnen koraal overgroeien of open plekken op de bodem bezet houden, zodat daar geen koralen meer groeien. Een samenspel aan stressfactoren heeft de afgelopen halve eeuw al voor een afname van meer dan 50 procent van het koraal gezorgd. Meesters: ‘Ook in het Caribisch gebied zie ik al jaren achteruitgang.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.