80 procent minder medicijnresten door extra zuiveringsstap afvalwater Amstelveen
De rioolwaterzuivering Amstelveen krijgt een extra stap met ozon en koolstof om het afvalwater schoner te maken. Ook worden bacteriƫn en virussen uit het afvalwater verwijderd met uv-licht. Door de extra stap komt er minder voeding zoals fosfor en stikstof in het water. Ook komt 80% minder medicijnresten terecht in het water dat uit de rioolwaterzuivering naar de rivier de Amstel gaat. Het waterschap wil dat alle 11 rioolwaterzuiveringen voor 2035 deze extra stap hebben.
Medicijnresten komen in het rioolwater via bijvoorbeeld de douche, de keuken en het toilet. Daarna komt dit door de rioolwaterzuivering in het oppervlaktewater terecht. Medicijnresten zijn slecht voor de natuur. Pijnstillers zijn bijvoorbeeld schadelijk voor vissen en door anticonceptiemiddelen kan het geslacht van vissen veranderen. Ook het gedrag van kleine waterkreeftjes en vissen kan veranderen door medicijnen tegen psychose. Ook zitten er veel voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor in afvalwater. Voedingsstoffen zorgen ervoor dat algen groeien. Dit maakt het water troebel en dat is slecht voor het leven in de Amstel.
De rioolwaterzuivering maakt het afvalwater in verschillende stappen schoon. Als extra stap bij het schoonmaken voegt het waterschap ozon toe aan het afvalwater. De ozon breekt de medicijnresten af zodat de natuur dit kan verwerken. Daarna worden de medicijnresten en voedingsstoffen met actiefkool uit het afvalwater gehaald. Bij de laatste stap worden bacteriƫn en virussen uit het schone water gehaald met uv-licht.
Geen opmerkingen: