Ads Top

Weer positieve resultaten bij tweede ronde PFAS-metingen bij zwemlocaties

Uit de tweede ronde metingen blijkt dat de PFAS-concentratie in het water van 46 aangewezen zwemlocaties in Noord Holland opnieuw onder de advieswaarde van het RIVM blijft.

In juli 2024 heeft de provincie Noord-Holland, in samenwerking met de waterschappen, opnieuw metingen uitgevoerd naar de concentratie PFAS in het zwemwater. Deze tweede ronde vond plaats bij dezelfde aangewezen zwemlocaties als bij de eerste meting eerder dit jaar.

Eerder communiceerde de provincie over de uitslagen van de eerste metingen van april 2024. Zie het nieuwsbericht van de locaties die onder het Hoogheemraadschap van Rijnland vallen en de locaties bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Uit deze metingen bleek ook dat de concentratie PFAS lager bleef dan de advieswaarde van het RIVM.

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. Deze stoffenfamilie, ook wel forever chemicals genoemd, kunnen een risico vormen voor de gezondheid van mensen, dieren en planten. De uitgevoerde metingen geven inzicht in de aanwezigheid van deze chemische stoffen die wereldwijd bekend staan om hun hardnekkigheid en gezondheidsrisico’s.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.