Ads Top

Water voor behoud natuurgebied de Witte Zandvlakte bij Urk

Vogels en waterplanten in natuurgebied de Witte Zandvlakte zijn blij met het water dat het gebied instroomt. Het net gerenoveerde opvoergemaal Toppad maakt dat mogelijk. Door de goede watercirculatie in het gebied verbetert de leefomgeving van planten en dieren in het natuurgebied bij Urk.

Natuurgebied Toppad, ook bekend als de Witte Zandvlakte, is een Staatsnatuurmonument in de bebouwde omgeving van Urk. Het gebied bestaat uit een oud en een nieuw deel. Het oude deel, het kerngebied, is een restant van de Staart van het eiland Urk. Dankzij de kleiarme, kalkrijke zandige bodem zijn er verschillende leefomgevingen voor planten en dieren. Vochtig grasland, open water, rietland en bos.

Het nieuwe deel is in 1994 toegevoegd als buffer tussen het reservaat en de aangrenzende woonwijk De Staart langs de Urkerweg. Er leven meer dan 40 broedvogelsoorten en bijzondere plantensoorten in dit kleine stukje natuur. Het opvoergemaal Toppad zorgt voor de aanvoer van water, zodat deze natuur bij Urk behouden blijft.

Samen met aannemer Pannekoek GWW zijn alle aanpassingen aan het opvoergemaal gerealiseerd. Een van de aanpassingen was de nieuwe instroombak waar het water uit de sloot instroomt.

Niet alleen de fundering van de instroombak was een reden tot aanpassing van de werkzaamheden. Het was niet duidelijk waar de elektriciteitskabel lag. Ook een precieze lokalisering met het energiebedrijf maakte dat niet duidelijk. Uiteindelijk is besloten om de instroombak op een andere plek te plaatsen, vier meter verderop.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.