Ads Top

Vissluis langs stuw Dalemdreef-Spoorbaan Reeshof

Brabantse Delta is begonnen met de bouw van de vissluis in het riviertje De Donge, bij de stuw Dalemdreef-Spoorbaan in het park Dongevallei.

Vanaf eind oktober kunnen vissen veilig de stuw voorbij zwemmen en verder de wijk Reeshof in.

Verschillende vissoorten, zoals de snoek en paling, trekken van nature van het ene gebied naar het andere om te overwinteren, zich voort te planten en voedsel te vinden. Obstakels zoals de stuw bij Dalemdreef-Spoorbaan belemmeren deze natuurlijke trek. De stuw blijft liggen omdat deze nodig is om het water in het park Dongevallei in de woonwijk Reeshof vast te houden.

Om vissen de stuw te laten passeren, heeft het waterschap gekozen voor een vissluis. Met een sluis is er minder waterverlies, wat vooral van belang is voor dit gebied om het water in droge perioden op peil te houden. Met de aanleg van een vissluis kunnen vissen straks veilig de stuw passeren, waardoor hun leefgebied en populatie alsnog uitbreidt.

Een vissluis werkt net als een sluis voor boten. De vissluis bij de stuw Dalemdreef-Spoorbaan bestaat uit een buis met twee schuiven die open en dicht kunnen. Altijd is er één schuif open en de andere schuif bijna dicht. Door de bijna gesloten schuif stroomt een kleine beetje water, wat een lokstroom heet. Vissen voelen deze lokstroom en zwemmen zo de vissluis in.

De schuiven gaan om de beurt open en bijna dicht, zodat de vissen heen en weer kunnen zwemmen langs de stuw.

De vissluis werkt heel het jaar, 24 uur per dag. De vissluis sluit alleen automatisch als het water bovenstrooms onder een bepaald waterniveau komt. Zodra het waterpeil weer is gestegen tot het gewenste niveau, gaat de vissluis weer open. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.