Ads Top

Herstel voor behoud van historische Boutensteinse Sluis

De Boutensteinse Sluis in Rumpt wordt opgeknapt. Waterschap Rivierenland herstelt deze zomer het voeg- en metselwerk van het rijksmonument. De wetering is de oudste van het rivierengebied, uit 1316.

De duikersluis ligt in de dijk langs de Linge en is nog altijd in gebruik om hoogwater op de rivier te keren, om het peil in de Tielerwaard te sturen en om scheepvaart mogelijk te maken. De sluisdeuren onder het wegdek van de Polderdijk sluiten elke winter en zijn open in de zomer, tenzij de Linge hoog staat.

Na de vorige restauratie in 1999 is het voeg- en metselwerk toe aan herstel van oppervlakkige schade. Ook keren metalen stempels terug die ook vroeger al de constructie verstevigden. De werkzaamheden vinden plaats tot september, vooral vanaf het water. De dijk blijft open voor verkeer, dat wel rekening moet houden met een wegversmalling en aangepaste snelheid.

De Boutensteinse Wetering is in het rivierengebied de oudste door mensen gemaakte watergang die we kunnen dateren: in 1316 gaf graaf Reinald II van Gelre toestemming om de wetering te graven. Al ruim 700 jaar watert een groot deel van de Tielerwaard hier af. Al snel volgden de Gelderse dijkbrieven voor de Tielerwaard, Bommelerwaard, Betuwe en het Land van Maas en Waal. De sluis heeft sporen uit de veertiende eeuw.

De wetering werd onderdeel van een drukke vaarverbinding tussen de Waal en de Lek: van Tuil (tegenover Zaltbommel) via Linge, Bisschopsgraaf en Meer naar Culemborg. Het rietgedekte huis naast de sluis was halteplaats en herberg.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.