Ads Top

Convenant voor leveringszekerheid drinkwater in Overijssel

Dat er dagelijks schoon drinkwater uit de kraan komt lijkt vanzelfsprekend maar door factoren als klimaatverandering, economische ontwikkelingen en bevolkingsgroei staat dit steeds meer onder druk. Willen we drinkwater voor de toekomst veiligstellen, dan moet er iets veranderen.

In Overijssel hebben de provincie en drinkwaterbedrijf Vitens die gezamenlijke ambitie in een convenant Leveringszekerheid Drinkwater voor het eerst vastgelegd.

De provincie en Vitens willen dat inwoners en bedrijven het hele jaar door, vandaag, morgen en in de toekomst verzekerd zijn van vers en gezond drinkwater. Dit doen zij door ook in te spelen op het vaker optreden van warme, droge perioden.

Overijssel gaat zich inspannen om met voorrang besluitvorming te behandelen en regelgeving toe te passen voor de uitbreiding van de drinkwaterwinning en -productie op al vergunde en nieuwe locaties. Vitens gaat zich inspannen met de ontwikkeling van drinkwaterwinningen, door haar bedrijfsvoering voor de distributie en levering van drinkwater adequaat en duurzaam in te richten en in klantbeheer en de communicatie onder burgers en bedrijven waterbesparing te stimuleren. Gezamenlijk gaan Provincie Overijssel en Vitens initiatieven ontwikkelen die de leveringszekerheid van drinkwater ondersteunen, bijvoorbeeld door draagvlak te creëren voor aanpassingen in het Bouwbesluit, de Omgevingswet of de WACC (verruiming van voorwaarden voor financiering van de investeringsopgave van Vitens).

De vraag naar drinkwater in Overijssel is sinds 2011 fors toegenomen. Was de vraag in 2011 nog 76,81 miljoen m3/jaar, in 2020 was die al toegenomen tot 85,98 miljoen m3/jaar. De verwachting is dat de drinkwatervraag blijft stijgen en dat in 2050 de vraag mogelijk gestegen is tot 118,6 miljoen m3/jaar. Deze forse stijging is een uitdaging want de mogelijkheden voor uitbreiding van bestaande drinkwaterwinningen of het realiseren van nieuwe winningen staan onder druk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.