Ads Top

750 jaar thuis in water en bodem langs de grote rivieren

Op zondag 12 februari was het 750 jaar geleden dat het eerste waterschapsbestuur in het rivierengebied ontstond door toedoen van graaf Floris V van Holland. Dijkgraaf Co Verdaas ziet hoe eeuwen aan ervaring met water en bodem bijdragen aan de kracht van Waterschap Rivierenland. Het waterschap viert het jubileum dit jaar met activiteiten en evenementen.

Het is graaf Floris die op 12 februari 1273 het bestuur over de Maasdijk regelt. Heemraden uit Heusden, Altena en Holland voeren de schouw uit, met een doorslaggevende stem voor de Hollanders. Het is ook de eerste vermelding van de legendarische Grote Waard, die later verloren zou gaan in de beruchte Sint Elisabethsvloed van 1421. Wat rest, zijn de Biesbosch en het Land van Heusden en Altena. De dijk ligt er nog altijd, langs de Afgedamde Maas.

In de eeuwen die volgen, verandert alles. Met waterwerken als dijken en dammen, stuwen en gemalen. Rampen en oorlogen treffen het rivierengebied. Democratie vervangt de adel. Het waterschap ontwikkelt zich van regionaal zelfbestuur tot een moderne, professionele overheid.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.