Ads Top

Startsein voor restauratie oude sluis bij molen De Goliath

De restauratie van de oude sluis bij poldermolen De Goliath bij de Eemshaven kan beginnen. Het startsein werd woensdag 3 november gegeven door gedeputeerde Henk Staghouwer, die samen met Jeroen Niezen, dagelijks bestuurder van waterschap Noorderzijlvest, de oude sluis droogzette. De sluis is eigendom van het waterschap en is cultuurhistorisch erfgoed.

Het herstel ervan is onderdeel van het landschapsprogramma voor het gebied, bestaande uit maatregelen om de gevolgen van de aanleg van een nieuwe hoogspanningslijn van 380 kilovolt door TenneT, te compenseren. De provincie draagt financieel bij aan de restauratie.

De oude sluis bij molen De Goliath is in 1878 na aanleg van de Emmapolder gebouwd. De sluis zelf is geen actief onderdeel meer van het watersysteem en door de jaren heen in verval geraakt. Vanuit het belang dat het waterschap hecht aan behoud van het cultuurhistorisch erfgoed, is besloten om het complex in ere te herstellen. Naast restauratie van de sluis zelf worden de oorspronkelijke houten deuren in de sluis teruggebracht. Deze zijn in de jaren ’60 destijds vervangen door een stalen hefdeur. Ook een deel van de goot waar molen De Goliath op spuit, wordt verfraaid met kubbestijlen. De restauratiewerkzaamheden vinden plaats tussen oktober 2021 en het voorjaar van 2022.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.