Ads Top

Nieuw uiterlijk voor de Vecht bij Stegeren

In vergelijking met anderhalf jaar geleden ziet de Vecht bij Stegeren er nu heel anders uit. En dat is niet zonder reden. Klimaatverandering wordt steeds meer voelbaar.

Om op deze toekomst voorbereid te zijn is de Vecht in het gebied Karshoek-Stegeren opnieuw ingericht. Daarnaast is er in het gebied ruimte gecreëerd voor nieuwe natuur en is de nevengeul rondom stuw Junne verlengd. Het project is op 8 november officieel geopend in aanwezigheid van de betrokken bestuurders van gemeente Ommen en waterschap Vechtstromen.

In de Vecht is een nieuwe slinger gegraven, een zogenaamde meander. De rivier is daarmee 400 meter langer geworden. Deze slinger zorgt ervoor dat er meer stroming en variatie komt in de rivier, wat gunstig is voor waterdieren en -planten. Ook zorgen meanders ervoor dat het water een langere weg aflegt en we het daarmee beter in het gebied vast kunnen houden in droge tijden.

Naast waterveiligheid speelt ook natuur een belangrijke rol in het gebied. Een groot deel van het gebied is aangemerkt als Natura2000. Dit gebied is zo ingericht dat bestaande én nieuwe natuur zich kan ontwikkelen. Daarnaast is de bestaande nevengeul rondom stuw Junne bijna 2 kilometer langer geworden. Hiermee is een groter leefgebied ontstaan voor verschillende waterdieren en -planten en is de trek van vissen sterk verbeterd. Een aantal landbouwpercelen in het gebied heeft een natuurbestemming gekregen. De agrariërs hebben hiervoor elders nieuwe gronden teruggekregen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.