Ads Top

Perspectief voor zowel natuur als landbouw in Lauwersmeergebied


Herstel van een natuurlijkere overgang tussen zoet en zout water in het Lauwersmeer lijkt mogelijk te zijn, zonder dat de landbouw daar hinder van ondervindt. Dat is de conclusie na gesprekken van landbouwers en natuurorganisaties op uitnodiging van het waterschap Noorderzijlvest en de provincie Groningen.

Op dit moment vormen de R.J. Cleveringsluizen en de dijk een relatief harde overgang tussen zoet en zout water. Dat is ongunstig voor vissen en daarmee de natuurkwaliteit van de Waddenzee en het Lauwersmeer. Voor de landbouw is de beschikbaarheid van zoet water belangrijk. Om met beide goed rekening te kunnen houden is de eerste stap een uitgebreider en toegankelijk meetsysteem van zoutgehalte opzetten, in en om het meer.

Met een verbeterd openbaar meetnet op en rond het water kan iedereen straks ieder moment van de dag de actuele gegevens rondom het zoutgehalte bekijken. Hiermee kan ook beter onderzocht worden hoe het zoute water zich gedraagt en waar het vandaan komt. Op basis van de actuele metingen kan het waterschap meteen ingrijpen, mocht dat nodig zijn, bijvoorbeeld met de bediening van de sluizen. Ook wordt er gekeken of de zoetwatervoorraad rond het Lauwersmeer voor de landbouw verbeterd kan worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.