Ads Top

'Zeespiegelstijging vereist wereldwijde inzet adaptatie'

Als we niet ingrijpen neemt wereldwijd het risico op overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging toe. Dit vraagt ​​om ​​tijdige en adequate maatregelen.

Met behulp van een nieuwe 'scenario-neutrale' aanpak stelden onderzoekers van Deltares samen met de Universiteit Utrecht, IVM, Newcastle University, Tyndall Centre en Bournemouth University vast wanneer, waar en hoe snel kustgebieden zich moeten aanpassen tot 2150.

De onderzoekers benadrukken in hun publicatie dat het voor sommige kustgebieden een kwestie van tijd is. Na een wereldwijd gemiddelde zeespiegelstijging van slechts 0,15 m ten opzichte van 2020, moeten één miljoen mensen rekening houden met permanente overstromingen, terwijl het aantal mensen dat het risico loopt op een overstroming met een kans van eens in de honderd jaar, met 21 procent toeneemt tot 83 miljoen.

Een verdubbeling van het aantal mensen dat getroffen wordt door een overstroming met een kans van eens in de honderd jaar, vindt plaats na 0,75 m wereldwijd gemiddelde zeespiegelstijging. Dat zou in 2080 kunnen plaatsvinden bij een scenario met hogere emissies, of in 2150 als de emissies aanzienlijk verlagen, zodat er meer tijd overblijft voor maatregelen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.