Ads Top

Een nieuwe manier om lastige ionen uit water te verwijderen

Zeewater omzetten in zoetwater is belangrijk in landen met waterschaarste. Voor dat proces moeten bepaalde geladen deeltjes - ionen - uit het water gehaald worden.

Sommige ionen zijn alleen lastig uit water te verwijderen vanwege hun chemische eigenschappen. Recent onderzoek van wetenschappers uit Israël en Nederland helpt dit proces te verbeteren.

De onderzoekers weten het gedrag van boor-ionen in waterbehandeling te voorspellen en daarmee verwijdering te vereenvoudigen.

Met de standaard membraantechnologieën is het lastig deze deeltjes uit het water te verwijderen. Er is echter een sterke trend om minder chemicaliën te gebruiken.

Veel landen rond de Middellandse Zee gebruiken bijvoorbeeld ontzout zeewater voor irrigatie. Zeewater bevat boor. Dat is in hoge concentraties toxisch en het remt plantengroei. Dat is een probleem bij irrigatie.

Wageningse onderzoekers en collega’s van Technion – the Israel Institute of Technology en Wetsus, European Centre of Excellence for Sustainable Water Technology in Leeuwarden ontwikkelden ze een nieuw theoretisch model waarmee je het gedrag van boor kunt modelleren tijdens zogeheten capacitive deionization. Dit is een nieuwe, membraanloze techniek voor waterbehandeling met microporeuze elektroden waar water doorheen stroomt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.