Ads Top

De rol van water op het Fryslân van de toekomst

Om Friesland op lange termijn leefbaar en bewoonbaar te houden, is een toekomstbestendig waterbeleid noodzakelijk. Het Regionaal Waterprogramma (RWP) geeft hier invulling aan en omschrijft het waterbeleid voor opvolgende periodes van zes jaar.

Het Ontwerp RWP zet het beleid van de afgelopen jaren grotendeels voort. Wel zijn onderdelen van het waterbeleid aangescherpt om het tempo van de klimaatverandering bij te kunnen houden.

In de toekomst zullen we ’s zomers vaker perioden met langdurige droogte en extreme hitte afgewisseld zien met extreme regenbuien die plaatselijk voor overlast kunnen zorgen. ‘s Winters kunnen we vaker langdurig natte perioden verwachten. De provincie werkt daarom aan een waterpeil waarbij verzilting zoveel mogelijk wordt vertraagd en droogte zo goed mogelijk wordt tegengehouden.

Ook zijn grondwatergebieden aangewezen die optimaal beschermd moeten worden, zodat we ook in de toekomst drinkwater van ons grondwater kunnen blijven maken. Warme zomers zorgen ook voor behoefte aan meer en schoon zwemwater, daarom staat in het RWP de ambitie om meer zwemwaterlocaties aan te wijzen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.