Ads Top

Wooldse Veen kan weer beter tegen een stootje

Afgelopen jaren is gewerkt aan het herstel van het Wooldse Veen bij Winterswijk: een waardevol hoogveenmoeras op de grens van Nederland en Duitsland.

Het Wooldse Veen moest sterker en robuuster worden, want het ging niet goed met het natuurgebied. Door verdroging, klimaatverandering, menselijke ingrepen en stikstofneerslag uit de omgeving groeide het veen niet meer aan en ging zelfs dood. Hoogveen doet het namelijk alleen goed onder natte en voedselarme omstandigheden.

De afgelopen jaren zijn sloten gedempt of ondieper gemaakt. Er is een foliescherm aangebracht om water langer vast te houden en van enkele percelen is de voedselrijke grond afgegraven. Hier kunnen zich bijzondere bloemrijke graslanden gaan ontwikkelen.

Voor de zeldzame boomkikker zijn in en naast het hoogveen verschillende poelen aangelegd. Met deze maatregelen zorgen we voor goede omstandigheden voor plantensoorten van hoogveen, zoals zonnedauw, lavendelheide, kleine veenbes en veenmos. Zo wordt het Wooldse Veen hopelijk weer een paradijs voor de gevlekte witsnuitlibel en venwitsnuitlibel, de kamsalamander en de boomkikker. Wandelaars kunnen vanaf de Kuipersweg over een (deels nieuw) plankenpad van het natte gebied genieten.

De natuur moet zich nu gaan ontwikkelen. Dat duurt waarschijnlijk jaren, maar gelukkig zijn de eerste resultaten al hoopvol.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.