Ads Top

Aanpak herstel stroomkuilen in Grensmaas

 

Het hoogwater in de zomer van 2021 heeft ook ín de Grensmaas schade veroorzaakt. Op diverse locaties gaat Rijkswaterstaat de zogenoemde stroomkuilen herstellen.

Stroom- of erosiekuilen kunnen ontstaan doordat het water zand of ander materiaal van de bodem van de rivier meeneemt. De enorme kracht van het hoogwater van afgelopen zomer zorgde ervoor dat er op een aantal plekken kuilen van meer dan 10 m diep in de Grensmaas zijn ontstaan. Dit is niet op alle locaties gewenst, bijvoorbeeld omdat de oever daardoor te instabiel kan worden. Op die locaties worden de kuilen weer deels gevuld. Zo blijft de oever stabiel.

De bodem van de Grensmaas is niet in steen gelegd. Dat hoort niet bij deze natuurlijke grindrivier omdat op een vastgelegde stenen bodem het inheemse waterleven zich niet kan ontwikkelen.

De stroomkuilen kunnen zorgen voor een instabiele oever. Om dit te voorkomen worden deze gedeeltelijk opgevuld. Dit gebeurt met passend materiaal waarvan we verwachten dat dit bij een volgend hoogwater blijft liggen en waarvan er op korte termijn genoeg voorhanden is.

Rijkswaterstaat heeft gekozen voor drie soorten materiaal: toutvenant, silex en Ardenner grès. Toutvenant is een combinatie van grind en zand.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.