Ads Top

Vitens wil 100% duurzaam drinkwatersysteem in 2030

Drinkwaterbedrijf Vitens wil in 2030 een 100% duurzaam drinkwatersysteem met een positieve impact op mens en natuur. Dat staat in de strategie voor 2030 die de onderneming lanceert.

Dat er snel actie nodig is laat de toename van het drinkwatergebruik zien. De laatste zes jaar steeg het drinkwaterverbruik in het voorzieningsgebied van Vitens met liefst 7,5 procent.

In 2020 is de groei zelfs met zo’n 10 procent toegenomen, wat staat voor ruim 36 miljard liter groei. Als deze lijn wordt doorgetrokken, ligt de drinkwatervraag in 2040 30 procent hoger dan nu. Een reëel scenario waar rekening mee wordt gehouden.

Samen met klanten gaat Vitens werken aan bewustzijn rondom duurzaam en veilig watergebruik. De uitrol van 250.000 slimme watermeters bij huishoudens is een belangrijke stap. Voor de grote zakelijke klanten van Vitens is de implementatie van slimme watermeters al afgerond en gaat Vitens met gerichte scans adviezen geven over potentiële besparingen. De doelstelling is dat in 2030 het waterverbruik bij particuliere klanten met 5 procent is gedaald; wat neerkomt op ongeveer 6 liter minder dan de huidige 120 liter per persoon per dag. Op jaarbasis levert dit bijna 15 miljard liter besparing op.

Om de drinkwatervoorziening robuust en toekomstbestendig te maken heeft het bedrijf de afgelopen periode het investeringsniveau verhoogd tot 200 miljoen euro op jaarbasis. Dit is het dubbele ten opzichte van enkele jaren geleden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.