Ads Top

Scheiden specifieke nutriënten uit afvalwater komt steeds dichterbij

De mogelijkheid om heel gericht specifieke nutriënten uit afvalwater te halen komt steeds beter in beeld. De onderzoeksgroep van Louis de Smet, onderdeel van Organische Chemie bij Wageningen University & Research, publiceert hierover in het prestigieuze tijdschrift Energy & Environmental Science.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een internationaal consortium van uiteenlopende experts, bestaande uit collega’s van het onderzoeksinstituut Wetsus in Leeuwarden en hoogleraren van de Seoul National University, Yale University, Technion, en Tsinghua University.

In afvalwater zitten stoffen die we kunnen hergebruiken, denk aan de minerale nutriënten fosfor, stikstof en kalium. In dit werk zetten de onderzoekers uiteen hoe capacitieve deïonisatie (CDI) - een van de technieken om brak water te ontzouten - ingezet kan worden om selectief ionen (dat is waar zouten uit opgebouwd zijn) uit water te vissen. Hergebruik is vaak alleen mogelijk als je de nutriënten in zuivere vorm in handen krijgt. Dat maakt deze techniek extra van belang.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.