Ads Top

Rivierprik na eeuw weer in Oude IJssel

Waterschap Rijn en IJssel onderzoekt de komende weken de effectiviteit van de vispassage in Doesburg in samenwerking met onderzoeksbureau ATKB en hengelsportvereniging Doesburg. De start van het trek- en paaiseizoen voor vissen is een goed moment om te kijken hoeveel en welke vissen van de passage gebruik maken.

De vispassage is vorig jaar september in gebruik genomen en verbindt de Oude IJssel met de Gelderse IJssel. Vanwege de grote hoogteverschillen van deze rivieren, oplopend tot vijf meter, is de vispassage in Doesburg één van de grootste en meest innovatieve van Nederland.

Vissen die de passage vanuit de IJssel inzwemmen komen aan het einde in een geplaatste fuik terecht. De fuik wordt meerdere keren per week geleegd door onderzoeksbureau ATKB met hulp van vrijwilligers van de Doesburgse hengelsportvereniging. De vissen worden gemeten en geteld en daarna in de Oude IJssel vrijgelaten.

De eerste resultaten zijn overigens veelbelovend: veel blankvoorns, windes en zelfs rivierprikken zijn de passage doorgezwommen van de IJssel naar de Oude IJssel. Rivierprikken kwamen al 100 jaar niet meer voor in de Oude IJssel.

De monitoring loopt tot halverwege mei 2020.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.