Ads Top

Internationale samenwerking Burkina Faso tot 2030 een feit

Als onderdeel van een werkbezoek aan Burkina Faso is onlangs tijdens een officiële bijeenkomst het protocol d’entente ondertekend. Hiermee is de kennisdeling op het gebied van waterbeheer en een duurzame samenwerking vanwege het Blue Deal-programma tot 2030 een feit.

Goudwinning wordt handmatig of industrieel gedaan en is veruit het belangrijkste exportproduct van het West-Afrikaanse land. De Blue Deal ondersteunt de lokale waterschappen bij het beperken van de negatieve effecten op het watersysteem door onder andere het opzetten van monitoringsprogramma’s, het organiseren van samenwerking tussen het ministerie van Mijnbouw en de waterschappen en het slim (her)gebruik van water rondom de mijnbouwlocaties. Daarnaast stimuleert de Blue Deal goudwinning zonder chemicaliën.
Voor de lokale bevolking is gouwwinning een belangrijke bron van inkomsten. Het uit de verschillende mijnen opgepompte water wordt momenteel beperkt gebruikt, terwijl er altijd behoefte bestaat aan water van goede kwaliteit. In dit project wordt onder andere onderzocht of de waterkwaliteit goed is en/of dit water opgevangen en vastgehouden kan worden in een reservoir.

In de vijf waterschapsgebieden in Burkina Faso liggen veel waterbassins en stuwmeren. Deze zijn aangelegd voor de watervoorziening van landbouw en voor drinkwater, vooral tijdens de lange droge periodes tussen de regenseizoenen.

De onderhoudstoestand van de dammen en dijken van deze bassins verslechtert voortdurend. Vaak ligt er een dikke sliblaag van minstens 50 cm op de bodem, waardoor er veel minder water beschikbaar is voor de omgeving. Ook groeien er veel invasieve plaagplanten in de bassins wat slecht is voor de waterkwaliteit.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.