Ads Top

'Helft van alle stranden in de wereld verdwijnt mogelijk tegen het einde van de eeuw'

Volgens een artikel in Nature kan de helft van de zandstranden ter wereld tegen het einde van de eeuw verdwijnen. Maar met de juiste stappen naar klimaatbeperking zou deze dreiging tot 40 procent kunnen worden verminderd.

De studie laat zien aan dat zonder een beperking van de zeespiegelstijging en zonder aanvullende maatregelen bijna de helft van de zandstranden van de wereld met uitsterven wordt bedreigd.

Zandstranden zijn momenteel goed voor meer dan 30 procent van de kustlijn van de wereld. Ze zijn belangrijke natuurlijke habitats en dienen als natuurlijke bufferzones die de kustlijn en kustecosystemen beschermen tegen golven, schommelingen en mariene overstromingen.

Vandaag woont ongeveer 10 procent van de wereldbevolking in laaggelegen kustgebieden die minder dan 10 m boven zeeniveau liggen; een aantal dat naar verwachting zal stijgen.

Los van de zeespiegelstijging zijn er ook veel erosieve trends vanwege menselijke interventies. Deze erosie kan worden voorkomen door duurzamer beheer van kustgebieden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.