Ads Top

Dubbele Dijk biedt ruimte voor pioniers

Meerdere initiatiefnemers willen op kleine schaal aan de slag met aquacultuur en zilte teelt binnen de Dubbele Dijk bij Bierum. Ze willen er garnalen, kokkels, zeewier, aquaponics (gecombineerde kweek van vissen en groenten) en zoutbestendige rassen zoals zeekraal, lamsoor en zilte aardappelrassen telen.

Het noordelijke tussengebied van de Dubbele Dijk wordt momenteel landbouwrijp gemaakt. Dit duurt nog tot en met het voorjaar. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van oude drainagebuizen, het graven van sloten en greppels voor ontwatering en egalisering. Het zuidelijk deel van het tussengebied richt men in om slib in te vangen en de natuur te versterken. Tussen beide delen komt een opening waardoor zeewater kan stromen.

Als gevolg van de toenemende verzilting van landbouwgrond is de behoefte aan kennis en ervaring
met zilte teelt en aquacultuur groot. Het tussengebied van de dubbele dijk biedt ruimte voor leren door doen. Wat is er wél mogelijk op landbouwgrond die regelmatig overstroomt met zeewater?

Bij de aanbesteding van vorig jaar bleek dat er wel animo is om ervaring op te doen met aquacultuur en zilte teelt, maar dat ondernemers een bedrijfsmatige aanpak nog niet aandurven. Recent onderzoek door de Hanzehogeschool bevestigde dat beeld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.