Ads Top

Nieuw boek Stroomopwaarts: van getijden- tot golfslagenergie

Binnenkort dobbert hij voor de kust van Texel: de Slow Mill, naar een idee van de Nederlandse uitvinder Erwin Croughs. Hij ontwikkelde een installatie die golfslag omzet in groene stroom. De dobber van de Slow Mill heeft een onderwaterslinger van bladen die een stroomgenerator aandrijft en zo energie levert. De stroom die op deze wijze wordt opgewekt en opgeslagen kan eventueel worden gebruikt voor elektrische boten en boorplatforms. Croughs kwam op het idee toen hij als kelner op cruiseschepen werkte. ‘Als het stormde, ging ik naar het voordek en voelde je dat 90.000 ton werd opgetild. Die kracht wilde ik benutten om stroom op te wekken.’

Omdat hij geen ervaring had met het bedenken, ontwerpen en vermarkten van producten, besloot Croughs dat eerst maar eens onder de knie te krijgen. Hij boekte succes met de Doggy, een tafeltje voor de Amsterdamse horeca dat nooit wiebelt. Na jaren voorbereiding lijkt zijn droom alsnog realiteit te worden. Van het Waddenfonds, Friesland, Groningen en Noord-Holland kreeg Croughs 3,8 miljoen euro financiering en toestemming om voor de kust van Texel te experimenteren.

De Slow Moll een van de vele waterkrachtexperimenten die worden genoemd in het boek Stroomopwaarts, waarin verleden heden en toekomst van de elektriciteit worden belicht.

De elektriciteitsrevolutie die 130 jaar geleden in Nederland begon is nog altijd niet ten einde. We zitten midden in de volgende en tot nu toe veruit grootste energietransitie. Windmolens, zonnepanelen, zonneparken en elektrische auto’s zijn al alom zichtbaar, en de belofte van groene kernenergie, groene waterstof en waterkracht staat voor de deur.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.