Ads Top

Toekomst van delta’s vraagt interdisciplinaire aanpak

Het strategisch programma Pathways to Sustainability van de Universiteit Utrecht draagt via de Water, Climate and Future Deltas kennishub bij aan kennis over lange termijn delta ontwikkelingen en daaruit volgend consequenties voor korte termijn beslissingen in delta’s zoals Nederland. 

We kijken niet alleen naar water, maar juist naar een integrale multidisciplinaire aanpak. Het begrijpen van de interactie tussen het fysieke systeem van de delta en gevolgen daarvan voor de mensen die er wonen en vice versa zijn belangrijk voor het nemen van de juiste beslissingen en het implementeren daarvan.

Een recente casus in het Groene Hart laat zien dat een versnelling van de koersverandering, die op sommige plekken al is ingezet, nodig is om bodemdaling te beperken. Bij ruimtelijke ontwikkeling moet het watersysteem weer meer sturend worden; een deel van het gebied zullen we anders moeten gaan gebruiken, en we moeten nadenken of de baten van een nieuw gebruik niet alleen in economische termen, maar ook in natuurwaarden, biodiversiteit of CO2 opslag kunnen worden uitgedrukt. Daarbij kunnen we ook overwegen om bestuurlijke veranderingen in te zetten als ‘instrument’ om tot een oplossing te komen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.