Ads Top

UT zet ‘Grey Water Footprint’ in tegen watervervuiling door medicijnen

Multiresistente micro-organismen en medicijnen in het water, de bodem, in voedsel en in de lucht verontreinigen en bedreigen de gezondheid.

Twaalf innovaties van verschillende partijen in een grensoverschrijdende samenwerking leveren in Zwolle op 12 en 13 februari resultaten op tegen deze vervuiling. De innovatie van de Universiteit Twente is de Grey Water Footprint. Deze print toont de watervervuiling veroorzaakt door medicijnen.

Het grensoverschrijdende project MEDUWA (MEDicijnen Uit het WAter) hield zich bezig met de vraag: Hoe kunnen medicijnen en multiresistente micro-organismen in de milieukringloop in Nederland en Duitsland worden gereduceerd? Naast de Universiteit Twente waren bij dit project in totaal zesentwintig partners betrokken. De pilot vond plaats in het Vecht gebied.

De UT werkte aan de ontwikkeling van de zogenaamde Grey Water Footprint, één van de innovaties. Deze tool bepaalt de omvang van de watervervuiling door medicijnen. Het is een ruimtelijke weergave van geneesmiddelen in het water. De effecten in het stroomgebied van de Vecht bieden een goed inzicht. De tool kan tevens gebruikt worden om bestaande maatregelen te evalueren en te communiceren.

Het Duits Nederlandse stroomgebied van de Vecht met de zijrivieren Steinfurter Aa, Dinkel en Regge is het complete proefgebied van het project, dat loopt tot het najaar 2020. Er wordt gewerkt aan twaalf innovaties tegen verontreiniging. Tegelijkertijd ondersteunt het project grensoverschrijdende samenwerking en het innovatievermogen van de regionale economie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.