Ads Top

Beter inzicht bodemvocht tijdens droge zomers Nederland

Foto Dimmie Hendriks
De impact van de droogte op landbouw en natuur was de afgelopen jaren aanzienlijk. Tijdens de laatste twee zomers stonden veel kleine watergangen droog, waren de grondwaterstanden laag, en droogden bodems uit.

Bij waterschappen is weinig actuele informatie beschikbaar over het water in de bodem. Het is daarom lastig om in te schatten welke sturingsmaatregelen er zijn in perioden van zowel watertekort als wateroverschot.

UT-onderzoeker Michiel Pezij ontwikkelde samen met Deltares methoden om informatie over bodemvocht beschikbaar te maken voor waterbeheerders. Satellietbeelden en algoritmen spelen hierbij een grote rol.

Pezij ontwikkelde twee nieuwe methoden om informatie over bodemvocht beschikbaar te maken voor waterbeheerders. Zijn onderzoek deed hij in nauwe samenwerking met Deltares. De eerste methode integreert bodemvochtinformatie uit satellietbeelden met de bestaande geohydrologische rekenmodellen. Door alle informatie uit rekenmodellen en satellietbeelden optimaal te combineren, kunnen veranderingen in bodemvocht beter worden nagebootst en voorspeld. De tweede methode combineert satellietbeelden van bodemvocht met radargegevens.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.