Ads Top

Bedrijfsverslagen drinkwaterbedrijven in orde, toch zorgen

​De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) constateert dat alle tien drinkwaterbedrijven voldoen aan de eisen die de Drinkwaterwet stelt. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer over de toetsing van de bedrijfsverslagen over 2018.

De inspectie houdt in het kader van de doelmatigheid van de drinkwaterbedrijven toezicht op de totstandkoming van de drinkwatertarieven en op de bedrijfsverslagen van de drinkwaterbedrijven. De verslagen geven inzicht in de bedrijfskosten, waaronder de vermogenskosten, het gerealiseerde bedrijfsresultaat over de openbare drinkwatertaak (wettelijke activiteiten) en de activawaarde. De ILT brengt over de toetsing jaarlijks verslag uit aan de minister van IenW, die hierover de Tweede Kamer informeert.

De minister heeft op 1 november de WACC voor de jaren 2020 en 2021 verder verlaagd naar 2,75 procent. Hierdoor worden de financieringsmogelijkheden van de drinkwaterbedrijven verder beperkt en de bedrijfsrisico's vergroot.

Brancheorganisatie Vewin ziet dat de huidige WACC-vaststelling de investeringsmogelijkheden van de drinkwaterbedrijven onder druk zet en heeft daarom de minister gevraagd om de WACC-methodiek aan te passen. Op dit moment al zijn binnen de drinkwatersector verschillende gevolgen zichtbaar van de verdere daling van de WACC in combinatie met de solvabiliteitsdoelstelling/-eis en het dividend en financieringsbeleid.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.