Ads Top

Aan de slag met het Eiland van Brienenoord

Zaterdag 8 februari 2020 werd het startschot gegeven voor de werkzaamheden die het komende 1,5 jaar het Eiland van Brienenoord omtoveren tot een aantrekkelijke plek voor mens en dier. Rond de zomer van 2021 is het eiland klaar voor de toekomst door de aangelegde getijdenparken, twee nieuwe bruggen en nieuwe paden.

Het Eiland van Brienenoord heeft een bijzondere historie. Sinds 1943 genieten vele duizenden liefhebbers van het eiland in hun eigen volkstuin. In de jaren zestig zijn de tunneldelen voor de Rotterdamse metro hier gebouwd. 

Een getijdenpark vormt een geleidelijke overgang tussen de Maas en het eiland. Bij vloed staat het onder water, bij eb valt het droog. In deze leefomgeving kunnen nieuwe, bijzondere planten en dieren leven. Een voorbeeld is de spindotter die het goed doet in een modderige omgeving. In het ondiepe water is er meer ruimte voor vissen, zoals zalm, paling, stekelbaars en hopelijk ooit de steur.

Op het eiland krijgen de voet- en fietspaden een opknapbeurt en komen er uitzichtpunten en nieuwe paden. In 2021 komen ook de grote grazers weer terug naar het Eiland van Brienenoord.

Rijkswaterstaat verbetert vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water de waterkwaliteit van de rivieren voor een goed leefgebied vormen voor de planten en dieren die er thuishoren. Om dit bereiken voor de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg trekt Rijkswaterstaat op met een groot aantal partners in het programma Rivier als Getijdenpark.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.